מה היא תמ"א 38
תמ"א 38, או בשמה המלא, 'תכנית מתאר ארצית', נולדה כבר בשנת 2005 ומטרתה העיקרית: חיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה.
עם השנים ובעקבות חסמים ובעיות בהן נתקלו הצדדים הנוגעים בדבר, לרבות רשויות מקומיות, קבלנים, אדריכלים, מהנדסים ואחרים, הוצגו לתכנית מספר תיקונים אשר גובשו על מנת לעמוד הן בקריטריונים בטיחותיים והן בכדי לתמרץ את חברות הבנייה לבצע את התכנית בפרויקטים הנבחרים. כך נולדו ונוספו בפרויקטי תמ"א 38 אפשרויות מתגמלות כמו הוספת קומה לבניין, שיפוץ כללי של הבניין, הוספת מעלית, הוספת חדר ממ"ד וכדומה.
התיקון ה-2 לתכנית הוצע בשנת 2010 ואחריו הגיע תמ"א 38 תיקון 3 (תמ"א 3) בשנת 2012 אשר בא לתת מענה לאותן בעיות ולשדרג את התכנית בצורה כזאת שתיושם בצורה בטוחה ומיטבית לטובת כל הצדדים המעורבים בפרויקט מסוג זה: הרשויות, הקבלנים והאזרחים הדיירים אשר הם בסופו של דבר אלו שנדרשים 'לבלות' את כל תקופת תמ"א 3 בשיפוץ והבנייה בבניינם.
לתיקון 3 בתמ"א 38 סעיפים רבים המשתרעים על גבי מספר עמודים ואלה מטרותיו:
1. קביעות הוראות בעניין תוספת זכויות בניה למבנים המיועדים למגורים שניתן להתיר כתמריץ לחיזוק, באופן שונה באזורים שונים של הארץ.
2. קביעת הנחיות בנוגע להיבטים ההנדסיים של תוספת בניה על גבי מבנים קיימים.
3. קביעת הסדרים תכנוניים לתוספת זכויות בניה במגרש שלא טעון חיזוק כנגד חיזוק מבנה שנדרש חיזוקו (ניוד זכויות).
4. קביעת הוראות לעניין תוספת מרחבים מוגנים.
5. קביעת היחס בין זכויות בניה לפי התמ"א לבין זכויות בניה מתוקף תכנית מפורטת או תוכניות מפורטות שחלות במקום וטרם מומשו.
6. קביעת הוראות בעניין חיזוק בהתאם לדרישות התקן, לרבות חיזוק במסגרת ניצול זכויות מאושרות.
(מתוך חוק התכנון והבנייה תמ"א 38 תיקון 3)
מהו השינוי המשמעותי של תמ"א 38 תיקון 3?
אם לסכם, השינוי המשמעותי ביותר שהתקבל בעקבות התיקון הוא, הקביעה שניתן להוסיף עד שתיים וחצי קומות של זכויות בניה, כאשר לפני התיקון ה-3 ניתן היה להגדיל את זכויות הבנייה בקומה נוספת אחת בלבד.
שינוי זה תרם רבות לכדאיותם של קבלנים לבצע פרויקטי תמ"א 38 בתל אביב, תמ"א 38 ברמת גן, תמ"א 38 בהרצליה וערים רבות נוספות ברחבי הארץ.
תמ"א 38 הלכה למעשה
על מנת להוציא לפועל פרויקטים של תמ"א 38 נדרשים אישורים רבים, החל מאישורי עירייה ודומיהם, הכל בכפוף לעמידה בתנאי התכנית הרבים, וביניהם התנאי המרכזי הקובע שפרויקט תמ"א 38 יבוצע אך ורק במידה ומגיש ההצעה השיג את אחוז הדיירים הגרים בבניין לגביו הוגשה ההצעה, אותו קבעה התכנית.
לצורך יישום פרויקט תמ"א 38 בתל אביב, הרצליה, רמת גן או בכל מקום אחר בישראל, חובה להתייעץ ולגבש תכנית אדריכלית מדוקדקת המביאה בחשבון את כל הפרטים המורכבים והתנאים העומדים בדרכה של התכנית ליישומה.
משרד "יסקי אדריכלים" מעמיד עבורכם את הידע והניסיון הרב בתחום שצבר במהלך השנים בביצועם של עשרות פרויקטי תמ"א 38 מוצלחים.
נשמח לתת לכם מענה מקצועי ואחראי לכל אותם פרטים בתכנית ולגבש יחד איתכם את התכניות ההנדסיות הבטוחות ביותר לטובת יישום התכנית בכל יעד.