מה היא תב"ע
רבים מכירים את המושג תב"ע או שינוי תב"ע נקודתית, אך רבים נוטים להתבלבל בין מושג זה לבין המושג תמ"א (תמ"א 38 וכדומה). על מנת לעשות סדר ולהבין מה זה תב"ע בדברים הנה פירושי המושגים:
ראשית, יש לציין שמשרד "יסקי אדריכלים" פועל בשני תחומים אלה, גם בזה של התב"ע וגם בזה של התמ"א.
מה ההבדל בין תמ"א לתב"ע?
נתחיל מהפירוש הלשוני של כל מושג: תב"ע הם ראשי תיבות של המושג 'תכנית בניין עיר' (בהמשך נפרט מה זה בדיוק אומר) ואילו ראשי התיבות של המושג תמ"א, מייצגים את המלים 'תכנית מתאר ארצית'.
מה זה תב"ע?
תב"ע היא למעשה מסמך אישור, הנושא תוקף חוקי ומטרתו להתאים את השימוש בקרקע בשטח כלשהו לחוק, בצורה מסודרת.
החלק המרכזי ביותר בחוק זה מגיע בסעיף 145 בחוק התכנון והבניה התשכ"ה לשנת 1965 וקובע שאין לבצע כמעט אף פעולה במקרקעין אלא אם כן הועדה המקומית נתנה היתר מפורש לכך וועדה זו נותנת את ההיתר אך ורק לפי קביעות התוכנית.
בנוסף מבחין החוק בין כמה סוגי תוכניות וקובע ביניהן עדיפות ברורה כאשר תוכנית המתאר הארצית היא המועדפת, והאחרונה היא תוכנית המפורטת בסמכות ועדה מקומית.
תב"ע, תוכנית בניין עיר, מורכבת משני מסמכים עיקריים: תשריט ותקנון וכמו כן ניתן לצרף אליה מסמכים נוספים, 'נספחים'.
התשריט הוא מסמך גרפי, שרטוט, הכולל את מפת המצב בשטח עליו דנים באותה תוכנית.
מה זה שינוי תב"ע נקודתית?
במקרים רבים יש צורך בהליך של שינוי תב"ע נקודתית. זהו מהלך מורכב הדורש טיפול אדריכלי מובהק שכן כל שינוי תב"ע נקודתי חייב להיות מאושר ע"י ועדה מקומית או מחוזית לתכנון ובנייה.
בלי אישור של תב"ע נקודתית, לא יינתן היתר בנייה להתחלת בנייה בשטח לגביו דנים באישור שינוי התב"ע. מומלץ אם כן לבדוק לפני רכישת שטח כלשהו, מהו ייעוד השטח בתכנית בניין עיר וכן לבדוק מה תנאי הבנייה בו והאם הם תואמים לתכנון הבנייה.
את סוגי שינויי תב"ע ניתן לתמצת לשלושה עיקריים: שינוי ייעוד קרקע, תוספות והיתרי בנייה ושינוי קווי מבנה.
שינוי תב"ע נקודתית אפשרי, אך בדרך כלל מהווה פרוצדורה מסובכת וכרוך בבירוקרטיה רבה.
משרד "יסקי אדריכלים" פועל שנים רבות בתחום ובקיא בכל דקויות חוקי הבנייה והאישורים הנדרשים על מנת לבצע וליישם תהליך שינוי תב"ע נקודתית מסוג זה, הלכה למעשה.
נשמח לסייע לכם בכל נושא ועניין הקשורים לשינוי תב"ע וגם בכל ענייני התמ"א.